Очакванията за идните два месеца са цените на говеждото и телешкото месо да са с около 22% над средните за последните три години. Причина е увеличената издръжка на производството, посочват анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

През декември миналата година цената на говеждото и телешкото месо се покачи до 5,22 лв./кг кланично тегло, което е с 12,2% над нивото от предходния месец и с 37,6% повече спрямо година по-рано. Макар и със закъснение тя отразява чувствителното нарастване на цените на европейския пазар и растящите разходи. 

По официални данни произведеното в кланиците говеждо и телешко месо до октомври възлиза на 5,4 хил. тона. Оценките на САРА са общото промишлено производство за 2021 г. да е около 6,7 хил. тона, което ръст от 7,2% на годишна база.

Свинско месо

Отбелязаните от началото на януари цени на едро на свинското месо в ЕС са с около 1,5% по-високи от миналогодишните, но значително под средните за последните пет години (-10%). Българските цени към момента се задържат на нивото от последните три месеца, което е за сметка на брутните маржини на производителите. 

Произведеното свинско месо в кланиците към октомври 2021 г. е 60,9 хил. тона (+18,6% на годишна база). За същия период общото производство в ЕС бележи увеличение с 1,8%. През настоящата година се очаква известно забавяне на растежа на производството в Общността, което ще е допълнително повлияно от разпространението на АЧС. 

Пилешко месо

Прогнозира се цените на едро на пилешкото месо да останат стабилни на нива от около 3,00 лв./кг кланично тегло. Това е средно с 8% над равнището от началото на 2021 г. Въпреки че през месеца са установени нови огнища на инфлуенца по птиците, не се очаква това да повиши рязко цените, смятат анализаторите.

Световни пазари

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) отбелязва общо покачване на световните цени на месото през 2021 г. спрямо 2020 г. Най-голямо е поскъпването при овчето и агнешкото месо (+20%), следвано от говеждото (+18%), и пилешкото месо (+17%). Незначителен спад се наблюдава при цените на свинското месо (-0,1%). 

Китай забрани вноса на свинско месо от Италия поради огнищата на АЧС в страната. По данни на ЕК италианското свинско месо заема 6% от общата продукция в ЕС през 2020 г. Вероятно затрудненията в износа ще повишат предлагането на европейския пазар, оказвайки натиск върху растежа на цените. 

В резултат от свиването на вноса в Китай се очаква по-слаба световна търговия със свинско месо през първото тримесечие на 2022 г. Производствените разходи ще продължат да се повишават, което ще е за сметка на брутните маржини на производителите. Ситуацията в ЕС ще остане сложна заради рестрикциите, наложени от Китай, смятат експертите на Рабобанк.