На 17 март ДФЗ изплати 73 032 701 лв. по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2019. Субсидии получиха 13 221 земеделски стопани.

Навреме ли идва обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци?

От Министерство на земеделието обаче бяха обявили, че за обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци ще бъдат дадени над 80 млн. лв. Стопани се питат къде се губят останалите 7 млн. лв.

„В момента текат допълнителни административни проверки. След като приключат, ще бъдат оторизирани плащанията на тези земеделски производители, които са изрядни“, отговориха от Фонда за Агри.БГ.

ОТ ДФЗ припомнят, че така се процедира по всички схеми за директни плащания. 

„Винаги има някой, който е допълнително проверяван и никога бюджетът не се плаща на първо плащане на 100%. Това е нормално и се прави всяка година, по всички схеми е така“, допълват експертите. 

Те не се ангажират с конкретен срок, в който да бъде платен остатъкът.

„Това подпомагане за плодове и зеленчуци е обвързано с митници, документи. Всичко това се проверява до изясняване на случая. Понякога се правят и проверки на място, ако има разминавания. Средствата ще бъдат изплатени до 30 юни“, уверяват от ДФЗ.

От там напомнят, че земеделските производители могат да направят индивидуална справка по директни плащания на горещите телефони на Разплащателната агенция. Те трябва да посочат своя уникален УРН и да попитат какъв е техният конкретен случай и къде има разминаване.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подаването на заявления за Кампания 2020 - само по график

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!

Позицията на България: Обвързаната подкрепа не бива да намалява