„Сега е периодът на цъфтеж и почти всички овощни видове и няма как продължителните и проливни дъждове да не се отразят. Дъждът започна да вали от 16 април и по данни за Кюстендилска област падналите количества са 126 л/кв.м. Нанесени са щети върху опрашването на овощните. В нашия регион, а и в страната, цъфтежът – на ябълки, сливи, череши и круши - беше изобилен, но не така се случи със завръзването на плодовете“, коментира за Фермер.БГ проф. д-р Димитър Домозетов.

 

По думите му, топлата пролет е провокирала овощните видове да влязат във фаза на цъфтеж 10-15 дни по-рано от обичайното. „Черешата в нашия регион много рядко цъфти през март, през тази година цъфтежът на по-ранните сортове започна именно през март. Общо цъфтежът на черешата е с продължителност 15 дни, а тази година продължи повече от 3-4 седмици. Това е биологически начин дърветата да се „защитават“ в опит да се оплодят. Сортовете, които цъфнаха преди 16 април, се оплодиха сравнително нормално.

 

При другите има аномалии“, обясни проф. Домозетов. По думите му черешовата реколта тази година е по-малко, но пък плодовете сега залагат повече клетки и ако климатичните условия са добри до фазата на узряване, можем да очакваме по-едри череши. „Ябълката не цъфти едновременно и при нея опрашването протече по-добре. При сливата също имаше избързване и цъфтежът започна по-рано от обичайното“, каза още проф. Домозетов.

 

Той е категоричен, че общо продукцията от овощни на страната е съхранена на този етап. Ако по време на узряването на плодовете на черешата има дъждове, продукцията ще е провалена. Реколтата от кайсии също е под въпрос, тъй като градушка в района на Силистра е нанесла сериозни щети на овощните. Проф. Домозетов сподели, че вече имаме узрели български череши. В село Тополница, Петричко, земеделските производители вече са прибрали 7-8 тона ранни череши и продукцията е на пазара.

 

Няма драстично избързване в появата на първите череши, тъй като по-ранният цъфтеж беше по-продължителен и черешите „влязоха в график“, заяви проф. Домозетов. Масовата беритба на череши тази година се очаква да започне около 5 юни и да продължи до края на месеца. По традиция кампанията по прибиране на реколтата от череши ще завърши с Празник на черешата, който тази година ще се проведе на 27 и 28 юни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!