Няма опасност от продоволствена криза в Гърция. Страната ни има щастието да граничи с България и Румъния, откъдето има безпроблемен внос на зърно с кораби и камиони”, обяви аграрният министър на южната ни съседка Йоргос Георгандас пред Гръцката телеграфна агенция.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Той добави, че страната внася известни количества зърнени култури също от Сърбия и спорадично от Русия и Казахстан. През 2021 г. Гърция внася от Украйна и Русия пшеница, царевица и ечемик, които представляват 30% от общия внос на зърнени култури в държавата, пише skai.gr.

Според Георгандас друг голям проблем сега е „значителното увеличение на цените на зърното (36-70% в зависимост от продукта) и на цените на кораба”. По думите му високата цена е проблем както пред търговците, така и за потребителите на зърнени продукти.

Агроминистърт обяви и мерките, които правителството предприема, за да стимулира местните производители и да намали зависимостта от внос на хранителни продукти. Част от тях са: въвеждането на обвързана подкрепа за производството на обикновенна пшеница и царевица; възможност за обработване на ниви, който са били под угар без загуба на субсидии; проверка на наличностите на всеки 5 дни; мерки за намаляване на производствените разходи.

Изглежда не само зърно, но и фуражи от България отиват за Гърция. Според фермери на остров Наксос в страната им вече липсват фуражи и те внасят директно от нас, пише Novini.bg. Съобщава се за сериозен спад в отглежданите животни и произведеното мляко, което води до постоянно покачване на млечните продукти в страната. Гръцкият министър на аграрното развитие за пореден път призова гражданите да не се презапасяват с храна.