Заради възникнали проблеми в резултат на изготвените планове за паша в националните паркове, депутатите от Комисията по земеделие и Комисията по околна среда изслушват в сряда министъра и/или ресорния заместник-министър на околната среда и водите. 

Животновъдите, които отглеждат добитък около националните паркове отдавна недоволстват срещу годишните планове за паша, а еколозите настояват за прекратяването

И тази година има „двойна игра“ при пашата в националните паркове, като овцевъдите не са подложени на рестрикции, а останалите животновъди имат труден достъп до пасищата в Национален парк „Централен Балкан“. Това стана ясно от думите на Тодор Диклиев, който отглежда 120 кози в Калоферския Балкан. 

„Най-важният въпрос е кога ще се направи мониторинг на пасищата, за да се види каква част от тях са пасища тревостой и каква пасища с храсти. Сега в калоферския район, който познавам добре до 80-90 на сто е храсти и там няма трева“, коментира Диклиев за Агри. БГ. 

Според него в момента тези терени не се почистват и когато храстите вземат превес, после с изпасване трудно могат да станат пак пасища. „Нормално в пасището трябва да има 30-40 на сто храсти, а при нас е двойно и повече. От парка не дават да се чисти, защото искат да ги направят резервати“, каза още той.

Предстои около 15 март среща на животновъди с ръководствата на трите парка и министрите на земеделието и на околната среда, на която ще се поставят всички проблеми.