Приемът на извънредната помощ във връзка с войната в Украйна ще започне на 1 септември, но първо трябва да се пусне интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС. Това коментира Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България (СЖБ), след Консултативния съвет по животновъдство на 25 август.

Министър Гечев за Агри.БГ: Приемът за помощите заради войната тръгва на 1 септември

По думите й всичко, което е било дискутирано на срещата между бранша и екипа на служебния земеделски министър Явор Гечев, е започвало с едно голямо „може би“. 

Може би ВетИС ще заработи до два дни. Добрата новина идва почти 20 дни, след като хакери удариха сайта на Агенцията по храните и нейната информационна система.

От бранша настояват кандидатстването за помощта да продължи 14 календарни дни, а самото плащане да бъде направено до 20 септември. За съжаление, от Министерството на земеделието не са сигурни дали ще успеят в такива кратки срокове.

Документите за помощите ще се подават в ОСЗ.

За помощта ще се вземат предвид животните, заявени за директни плащания за Кампания 2022. Тънък момент е, че ще се прави сравнение с животните, налични към момента, и ще се плати за по-малкия брой.

Докато не заработи ВетИС, от стопаните не могат да се изискват паспорти и други документи, съответно не подлежат на санкции, увери браншовият представител.