Малко повече от месец след последния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе на 21 юли, представители на бранша и екип на Министерството на земеделието се срещат отново днес - на 25 август.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме? 

Съюзът на животновъдите в България (СЖБ) представя писмено предложения до служебния земеделски министър Явор Гечев, като всички те нееднократно са били тема на разговор и пряко касаят работата на стопаните. 

Отлагане на старта на новия програмен период с поне 2 години

 

За това настояват и други държави членки на ЕС. От бранша предлагат да продължат мерки само с едногодишни ангажименти. 

Субсидиите на малки и средни производители да бъдат освободени от данъци 

 

От Съюза дават за пример Германия, където на данъчно облагане подлежат само големите земеделски предприятия. 

Задържане на животните

 

Предложението е да не се изисква задържане на животни през новия програмен период за подпомагане по референтен период, определен към 2018 г. Мотивът на бранша е, че може да се наложи спешно продаване на животните в условията на криза и военна несигурност. 

Директни плащания

 

Да се подпомагат животни от всички възрасти, което ще стимулира регистрацията на всички новородени и поддръжка на стадото. От бранша апелират също субсидии да се дават на база на текущи животни, като има отделно подпомагане за: новородено теле; за теле, предадено в кланица на 12 месеца; и за теле, предадено на 18 месеца. За целта е нужно да се посочат минимални килограми на телета за клане.

Данъчни облекчения

 

Такива да има за наетите лица в животновъдни ферми. 

Пенсионно осигуряване 

 

Да се приеме 2-ра категория труд само за животновъди. 

Пропорция в подпомагането на ЕРД и ДРД

 

Да се извършва по Регламент 1/10. 

Възобновяеми източници 

 

Изграждането им да се подпомага на 100% или минимум на 90%. 

Намаляване на административната тежест

 

Пререгистрацията на земеделските производители да става автоматично всяка година, докато не се подаде молба за прекъсване. От тези, при които може да се направи справка, като фирми с регистрация по ДДС, да не се изискват фактури за мляко и горива, удостоверения от НАП и др. 

Обучения на фермерите

 

От стопани, които са завършили за бакалавър или магистър, да не се изискват допълнителни курсове – например за животновъд или за правилно хранене на животните и др. 

Нови изисквания за обработка на животинския тор 

 

Да бъде направен нов анализ на емисиите във въздуха. От бранша са получили уверението на председателя на ЕК, че въвеждането на по-строги изисквания не са нужни, ако резултатите в дадена държава членка са отрицателни. 

Продажба на животни преди изпълнението на проект

 

Бенефициенти, които желаят да продадат животните си, но имат проекти за изпълнение от над 3 години, да могат да извършат продажбата. От СЖБ се аргументират с високите цени на фуражите.

Проверка на служители в структурите на ОСЗ, ОДЗ, ДФЗ и МЗм

 

От бранша настояват да се проверят декларациите на тези служители по всички правила за свързаност с физически и юридически лица със земеделска дейност. По този начин може да се повлияе върху проблема с разпределението на пасища и земи и изземването им от роднини на служители. Служители, чиито роднини имат кооперации или обработват земи, да нямат право и никакъв достъп до системата за очертаване. 

Проверка на хора без ЖО, но с налични животни

 

Тя може да се направи чрез улеснена регистрация от кметовете и ветеринарите по места, които са наясно кой има животни. Друг вариант е стопаните да имат право да продават животни на лица с фактура само по лична карта, като нейните данни да се регистрират във ВетИС. Според Съюза това ще спре нерегламентираната продажба. 

Проблемите с ВетИс

 

Към момента новородените телета не могат да се въведат веднага в системата, което ще се отрази на датите на раждане на майките и на бъдещите изисквания за налични раждания от 70% във фермата. Затова от бранша настояват за премахване на това изискване. 

Друг проблем с хакерската атака е, че не могат да се издават паспорти и пътни листи, животни не могат да се предават на екарисаж или да се продават.

Автохтонни породи овце

 

Тъй като е изпълнена заявената от България допустима бройка, за подпомагане не могат да се заявяват всички животни под селекционен контрол. По този начин те ще бъдат ощетени от извънредната помощ заради войната в Украйна. Затова от бранша настояват загубите на фермерите за тези животни да бъдат компенсирани по друг начин.