Указанията за прилагане на държавна Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция в сектор растениевъдство са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие”.

Четете още: От 2024 година: Фонд за управление на риска ще подпомага застраховането на земеделска продукция

Бюджетът за тази година е 3 млн. лв., а важните срокове, които трябва да имате предвид, са следните:

•    25 март: Начало на кандидатстване;
•    31 юли: Краен срок;
•    30 август: Срок за представяне на застрахователни полици в отдели „ПСМП” на ОД на ДФ „Земеделие”;
•    до 20 работни дни след представяне на застрахователните полици в ДФЗ: Срок за сключване на договорите между земеделските стопани и Фонда с изключение на случаите по т. 8.3. от указанията за прилагане на държавната помощ при спазени условия за допустимост на подпомагането;
•    до 10 работни дни след сключване на договора между земеделския стопанин и ДФЗ: срок за изплащане на средствата.

Размерът на подпомагане на хектар за култури, отглеждани на открито е до 420 лв. на хектар (при овощни, зеленчукови, етерично-маслени и медицински култури, и тютюн), а размерът на подпомагане на хектар при оранжерии е до 1 260 лв. на хектар.

При зърнени и маслодайни култури подпомагането е до 54 лв. на хектар. Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подпомагат за първите 600 хектара от площите си. Разликите над тези параметри се поемат от земеделския стопанин.

Максималният размер на подкрепа, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и медицински култури, тютюн е до 70% от стойността на застрахователната премия. Стопаните, които застраховат зърнени култури (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни (слънчоглед и рапица), могат да получат до 50% от стойността на застрахователната премия. 

ДФЗ кани всички застрахователи да се включат в схемата за застраховане на селскостопанска продукция. Запознайте се с пълните указания за прилагане на помощта.