Отпадане на старите условия и влизане на нови, в които да се допуска кандидатстването на бенефициенти от приоритетните сектори по мярка 10 и 11. Това бе прието като решение днес от работна група за обсъждане на мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) за Фермер.БГ.
 
 
„Работната група прие решението да се измени заповедта на министъра, касаеща мярка 10 и 11, като отпаднат старите условия и влязат нови. Те касаят допускане за кандидатстване на приоритетните сектори – животновъдство, овощарство и т.н, като се надяваме министъра да одобри решението ни и приемът да се осъществи“, обясни Караколев.
 
 
По думите му по този начин ще се освободи ресурс за догодина и няма да има нужда от подобни рестрикции.
 
„С решението ни тази година ще могат да кандидатстват новите бенефициенти от приоритетните сектори, а старите да запазят това, с което са били. На този етап е така, докато не се събере работна група, да се види бюджета. Това, за което настояваме е поголовна проверка, тъй като има много сектори, които не са приоритетни, а там отиват милиони. Отделно от това при някои стопанства всяка година отиват пари, а няма едно поникнално дръвче, например“, коментира Симеон Караколев.