През пролетта на 2019 г. в Украйна ще стартира първата в света децентрализирана борса за търговия със селскостопански стоки чрез използването на технологията „блокчейн“, информира изданието propozitsiya.com, позовавайки се на агенция УНИАН.

Онлайн търговия с агростоки – вижте как

Осъзнавайки факта, че блокчейн технологията е бъдещето, ние решихме да създадем първата в света децентрализирана борса за търговия с агростоки. Тази борса ще събере всички участници на пазара, в нея ще могат да търгуват не само търговски компании, но и агрохолдинги и фермерски стопанства. Ще се търгува не само с договори с физическа доставка на стоки, но и ще се управляват рискове по пътя на хеджирането на наши деривати, казва трейдърът Игор Тинков.

По думите на Тинков уникалността на борсата е в това, че трейдърите ще могат да купуват стока, а също така и да се застраховат срещу рискове.

Отличителна особеност на проекта, добавя той, е високата защита на данните, високата скорост на транзакциите, а също така работата в режим 24/7.

Срокът на изплащане на проекта е 5 години, като за начало той ще бъде стартиран на територията на Украйна, Европа и Африка.

На свой ред генералният директор на Digital Pulse of the Land (Украйна) Роман Назаров казва, че целта на проекта е обединяване на всички участници в агропромишления комплекс в единна екосистема.

Всеки, който иска да бъде в нашата платформа, ще получи възможност да споделя своите технологии, да внедрява иновационни технологии и по този начин да прави бизнеса си по-ефективен, допълва Назаров.

Генералният директор уточнява, че пилотният проект на борсата ще стартира първоначално в няколко региона на Украйна. Зад самата идея за създаването на борсата стоят и компаниите Suntri (Лондон) и Hola firm (Мадагаскар).