От износител на свежи плодове и зеленчуци и развита консервна промишленост с годишно производство от близо 900 000 тона, България бе притисната в ъгъла на страните от ЕС със суровинно производство и ниски нива на субсидиране, смятат от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България (СППЗ).

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

В свое писмо до коалиционните партньори те настояват за открит и честен дебат за развитието на сектора. Желанието им е да се формират политики, които да дадат тласък в развитието на модерно и конкурентоспособно производство и преработка у нас. 

Според тях неглижирането на сектора продължава десетилетия и доведе до:

•    Драстичен спад в засятите площи заради несправедливо ниски субсидии;
•    Необходимост от внос на плодове и зеленчуци както за директна консумация, така и за консервната промишленост;
•    Трикратно намаляване на производството на консерви; 
•    Отлив на студенти и специалисти поради невъзможност за реализация;
•    Безработица и обезлюдяване на селските райони поради липса на поминък, което увеличава социалните разходи на държавата и качеството на живот в тези региони.

От Съюза определят потиката досега в отрасъл „Земеделие“ като недалновидна, лобистка и корупционна, което е довело до неоползотворен потенциал и тежки дисбаланси в развитието на сектор „Плодове и зеленчуци“. 

"Продължава инерцията за драстично неглижиране на българското производство на плодове и зеленчуци за сметка на стимулиране на сектори за производство на земеделски продукти, представляващи суровини, често за чужди промишлености", заявяват от СППЗ. 

Към момента членовете на Съюза са 33. От тях 31 са преработвателни предприятия, а другите два са Университет по хранителни технологии – Катедра „Консервиране и хладилна технология“ и Институт за изследване и развитие на храните в Пловдив. Производството на фирмите членове е над 70 % от общото производство на консервирани плодове и зеленчуци в България.