Контролът върху биопроизводителите в България е изключително сериозен. Това коментира председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова. В същото време тя припомни тенденцията за необосновано високия брой сертифициращи фирми в сектора. 
 
 
„Твърде много сертифициращи организации се появиха в България. На 7000 биопроизводители 16 или 17 сертифициращи организации, а във Франция само едната асоциация има 27 000 членове и има 3 сертификатори. Там най-сериозната сертифицираща организация отказва да дойде в България заради изкривяване на сертификацията.
 
Не може да се дава сертификат на пчелар, чийто пчелин няма 3 км отстояние от конвенционално поле. А има много такива случаи в България. Не може да се дава сертификат на биотърговец, който купува от мен 100 тона пшеница, после отива и отнякъде другаде купува 400 тона и всичко това го изнася. Какво ще понесе, ако го хванат? Просто ще му отнемат сертификата. Той ще си направи нова фирма и ще вземе нов сертификат. Много е голяма конкуренцията между сертифициращите организации и това води до тези негативни явления и изкривяване на сертификацията“, каза Симеонова, цитирана от dariknews.bg.
 
 
Тя припомни, че е задължително да се следи етикета на продукта, за да бъдат потребителите сигурни, че продуктът е био. 
 
„На всеки етикет има знака за биопроизводство - европейското зелено листенце със звездички. Под това листо има номера на сертифициращия орган. По този номер, когато се влезе в интернет или на сайта на Министерство на земеделието, много лесно можете да проверите дали този производител действително е получил сертификат от съответната сертифицираща организация. Понякога той върви с българския знак - това е една стилизирана калинка, която също се използва, но задължителният знак е европейското листенце“, допълни Симеонова и подчерта, че най-проверяваните фермери у нас са биопроизводителите.