Премиерът потвърди поканата си към организациите в земеделието за диалог по конкретните проблеми в сектора. „Пътят е ясен – това е пътят на преговорите. Трябва да седнем на масата, за да обсъждаме конкретно сектор по сектор, продукт по продукт какви са проблемите“, посочи той. 

Четете още: Високо напрежение: Протестиращите организации канят министър-председателя на протеста в София, той ги нарече терористи

 

От думите му става ясно, че е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна. Преговори са водени и между Европейката комисия и Украйна. Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, така че да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки, съобщават от правителствената пресслужба. 

Повече по темата ТУК

 

„Инфлацията със сигурност ще бъде по-ниска, ако ние имаме свободен пазар“, заяви премиерът. Според него България трябва да гледа националния си интерес, своите проблеми - трябва да ги дефинира точно със съответните браншови организации и да преговаря с Украйна как тези проблеми да бъдат решени.

Акад. Дянков обвини земеделските производители, че ползват „фалшиви аргументи, поставят искания, които да се случат незабавно, и заплашват с блокади. Очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество“.