На стандартното гласуване Държавите членки на Европейския съюз не постигнаха окончателно решение за това дали да се удължи лиценза за използване на хербицида глифозат. 
 
Енрико Бривио, официален говорител на DG Sante, сподели пред Фермер.БГ какво предстои да се случи във връзка с хербицида:
 
„Предстои гласуване на Апелационна комисия на 23 или 24 юни. Предложените дати са 2, тъй като държавите членки трябва да изберат по-удобната за тях. Ако резултатът от гласуването е същият, ЕК ще обяви решението си на основание на научните доклади от EFSA, като след това, всяка държава ще може да направи самостоятелно решение „за“ или „против“. Необходими са кумулативно 55% от държавите членки и 65% от населението на ЕС, за да влезе решението в сила. Това означава, че 6 държави ще имат решаваща роля.“
 
Фермер.БГ припомня, че лицензът за използване на глифозат в ЕС изтича на 1 юли 2016 г. В случай, че не бъде взето окончателно решение до този период, предстои изтегляне от пазара на продуктите, съдържащи активната съставка глифозат до края на 2016 г.