Основният бизнес на Христо Христакиев е производство на картон и хартия. Преди 4 години обаче той решава да инвестира в пчеларство, като купува 100 кошера. За да им осигури добра паша купува и облагородява 2000 декара земя в района на пловдивското село Сърнегор, пише Марица.

Херефорд и Абърдийн Ангус по долината на река Велека

Първоначалната му идея е да заложи на фуражни култури, като грах, овес, тритикале, които после да балира и да продава на животновъди. Инвестира в трактор, балопреса, прикачен инвентар. Ниската цена на фуража тогава обаче го навежда на мисълта да си купи собствени животни, които да изхранва с добитата реколта. Така заменя пчелина с елитно стадо от месодайни говеда.

Залага на породата Абърдийн Ангъс, която по думите му е лесно адаптивна към всякакви условия. Днес бройките са вече 150, като се отглеждат изцяло свободно пасищно в Централна Средна гора с електропастири.

Снимка: Фейсбук

Фермата на Христакиев е биосертифицирана, а от 2020 г. преработва качественото месо на ишлеме. Предлага саздърма, суджук, луканка, пастет и консервирано телешко в буркани. Марката „Сърнегор“ е вече добре разпознаваема както на фермерски пазари из страната, така и в по-големите магазини на областни градове като София, Пловдив, Варна Бургас, Плевен.

Фермерът е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ). Към момента влага само собствени средства. На разположение са двама постоянно наети работници, счетоводител и ветеринар. В близко бъдеще планира да увеличи бройките и силно вярва в успеха на своя бранд.