Доволни, пасищно отглеждани животни могат да се видят във ферма Родопи Ангус в хасковското село Малко градище, а стопанинът им е наскоро завърналият се от Германия икономист Иван Венински, който с много хъс и мерак се захваща с месодайно говедовъдство у нас, с идеята да създаде нещо на родна земя и да произвежда качествено месо по екологичен начин.  

Млад говедовъд: Липсата на телеугоителни е голям проблем

Иван и бизнес партньорът отглеждат три стада със 120 женски. Използват изкуствено осеменяване с висококачествена вносна генетика. Една част от животните се продава за разплод, останалите се угояват. Младите говедовъди избират породата Абърдийн Ангус – една от най-добрите за месо, а и защото “те са с доста добър, обичат контакта с хората и са много добри майки“, казва стопанинът.

Животните на Иван се отклеждат по максимално близък до природния начин – на чист въздух в полите на Родопа планина, пасищно като дори зимата имат обособено пространство с храна извън оборите.

"Всичко е с електропастир. Животните имат възможност да се хранят на принципа на ротационна паша. По този начин успяваме по-дълго да ги държим на пасищата. Говедовъдството много трудно може да стане рентабилно, ако няма добре организирано пасищно хранене. Зимата използваме микса, който мели люцерната и сеното на ситно", разказва фермерът.

Освен на природосъобразно отглеждане на животните, Иван е заложил и на екологичното производство на месо. 

Не използваме абсолютно никакви консерванти. Колим средно по едно до две животни на седмица. Нямаме амбиции да ескалираме прекалено много производството ни, тъй като това се отразява на качеството на крайния продукт. След като едно животно достигне кланично тегло  – 500, 600 кг., го караме в близка до нас кланица. След това се оставя месото около една, две, три седмици да узрее, така да се каже, и се пакетира.

Месото от транжорната дирекно попада в магазините в София, Пловдив и други големи градове, които предварително са заявили желани количества. В пазарната стратегия на Иван няма посредници, затова успява винаги да доставя прясно, незамразено месо, „което се отличава много от това в големите вериги“.

По думите му все още за говеждо и тележко се предлага месо от млекодайно говедо – грешен навик от миналото, който трябва да бъде променен с развитието на месодайния сектор.

"Философията на ферма Родопи Ангус е да скъсим веригата на снабдяване. Искаме да доставяме директно до трапезата на хората. Мислим, че следващите пет години крайният потребител ще мисли все по-регионално, затова ферми като нашата трябва да се ориентират също в тази посока", категоричен е младият говедовъд.

Вижте още от фермата на Иван във видеото.