Едно от пожеланията на фермерите към новия земеделски министър е да се придържа към коалиционното споразумение. С някои важни моменти от него вече ви запознахме, като въвеждане на горна граница на директните плащания в размер на до 100 000 евро на бенефициент, а целта е пренасочване на средствата към микро, малки и средни производители. 

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

За да се намалят злоупотребите чрез роенето на фирми, за първи път се заговори за въвеждане на таван на приспаданията с Фонд работна заплата (ФРЗ). Той следва да бъде 2.5 пъти средната стойност на стандартните заплати, свързани със селскостопанска дейност на национално или регионално равнище.

Друга насока, в която ще се работи, е съществена част от субсидиите да се пренасочи за увеличаване на: 

•    производствата с висока експортна стойност и голям експортен потенциал;
•    продуктите с висока добавена стойност;
•    и експорта на готови продукти, включително към трети страни.

Ще се насърчават инвестиции, които да изместят фокуса на България от производител на суровини към производител на готова продукция.

Друга идея, заложена в частта „Субсидии и финансиране“ на коалиционното споразумение, засяга Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и по-специално гарантирането на регионални бюджети на областно ниво и/или секторни бюджети според нуждите на самите земеделски производители.

Ще се направи и анализ дали може да се определи пакет от мерки с таван на общата субсидия по втори стълб на ОСП, който да е насочен към големите производители. Целта е да се гарантира ресурс за микро, малки и средни стопани, като се разработят секторни политики и области съвместно с браншовите организации.

Не на последно място, ще се търсят възможности за създаване на гаранционни фондове:

•    за кредитни и гаранционни инструменти чрез Българска банка за развитие и/или ДФЗ съвместно с търговските банки;
•    за равен достъп до кредитен ресурс за малки и средни производители (национално финансиране);
•    за подпомагане при кризисни/бедствени природно-климатични събития.