Държавната дотация за покриване на 80% от разходите за поливна вода на земеделските производители да има таван до определени декари. Това е поредната нова идея по темата от сектора, споделена с Агри.БГ.

Атидже Алиева-Вели: Няма как да продължим без младите в земеделието

Зеленчукопроизводител, пишещ коментар под наша статията за обявената от служебния министър Явор Гечев мярка, насочва вниманието не към непосилната цена на „Напоителни системи” (300% повече от миналогодишната), а към това къде основно ще отидат милионите по тази помощ.

Милионите по субсидията за 80% поемане на разходите за вода на фермерите пак ще отидат при големите. Не създава ли така държавата отново пазарен дисбаланс? Има големи зърнопроизводители с царевица и оризопроизводители, които имат високодоходен външен пазар, аз знам един такъв оризопроизводител със стотици хиляди декари, чието най-голямо разходно перо е водата.

Плаща 2 млн. лв. за нея. Той като получи тези милиони субсидия за вода, става един нелоялен конкурент на другите, които нямат тези пари. Проблемът с напояването е сериозен особено за сектор „Плодове и зеленчуци”, коментира читателят и добавя: 

Редно е субсидията за напояване да има определен таван (до 300 дка примерно) и да се помогне на малките и средните, които са най-уязвими.

От сектора вече имаше опасения за ефективността на дотацията поради липсата на яснота за точното й формиране. „…имахме основно искане цената на водата за напояване да бъде на нивото от миналата година… Но в крайна сметка се оказа, че това не отговаря на истината по простата причина, че няма как при 300% увеличение на цената, то да бъде неутрализирано с 80% субсидия", заяви тогава Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). 

Фермерите се опасяваха и дали няма да се точи финансиране, за да се пълни пробитото дъно на едно държавно дружество. От агроминистерството категорично заявиха пред Агри.БГ, че субсидията няма да минава през "Напоителни системи" ЕАД. Предстои нотифицирането на мярката и тепърва ще се разбере как точно ще бъде разписана и приложена.