Държавата да предложи готови типове проекти за малките. Това е една възможна стъпка в стратегията за развитие на родното земеделие по думите на зам.-министър Явор Гечев пред Дарик.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Мерките трябва да бъдат различни за отделните типове стопанства у нас (много малки, малки, средни, големи, много големи), убеден е Гечев и дава пример: „При малките зеленчукопроизводители, да речем, не трябва да има рента. Там трябва да е устойчиво стопанството със собствена земя, но те нямат пари да си я вземат – с 10 лв. субсидия няма да им оправиш проблемите (достъп до земя, до пазар, до административни услуги). Възможно решение е кооперирането и сдружаването”.

Вярната стратегия според зам.-министърът е малките стопанства да се бутат в посока средни, а много големите да получават по-малко от останалите. Според него на тази база трябва да се гарантира социалната справедливост, да се фиксира и поземлената реформа, и кооперирането. Другото, което по думите му е възможно, е държавата да разработи и предложи на малките фермери готови, разработени проекти.

„Представете си малка мандра или животновъден обект, който е защитен с разрешение за типов строеж или пък е минал и през Агенцията по храните и е одобрен. За мен това е добра практика, не е откриване на топлата вода и е инструмент за преборване на корупцията. Ако имаш всичко безплатно на сайта на земеделското министерство, откъде ще произтече корупцията”, обяснява Явор Гечев.

Той е убеден, че структурата на земеделие ни е счупена и че са нужни фундаментални промени.”Мисля, че държавата вече е узряла за стратегически цели като кооперирането, поземлената реформа и структурирането на устойчиви земеделски стопанства – семейни ферми, обединени в кооперативи”, подчертава Гечев.

Зам.-министърът изтъкна още, че служебното ведомство е почти готово със стратегията за розата и работи усилено върху първия драфт на стратегия по лозаро-винарство.