Софийската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу директор на гимназия и длъжностно лице, които изнудвали земеделец. Историята прилича на сюжет от филм и се развива в продължение на няколко години.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Единият от обвиняемите бил директор на гимназия от 2018 г. и приятел с другия обвиняем. Двамата се познавали с представител на фирма, занимаваща се със земеделие. 

От 2015 г., въз основа на договор с гимназията, това дружество ползвало поземлен имот – нива, в местността Сухи дол. Между страните по договора била уговорена наемната цена, сроковете на заплащането й, както и условията за индексиране на размера на арендата цена спрямо инфлацията.

След встъпването в длъжност като ръководител на гимназията, обвиняемият няколко пъти се срещнал с представителя на фирмата. Споменал му, че наемната цена по договора за аренда от 2015 г. е много ниска. Арендаторът от своя страна направил писмено предложение за промяна на условията и го представил на директора на учебното заведение. В отговор на това вторият му предложил договорът да не се променя, а ползвателят да му дава пари „на ръка“. Предприемачът не бил склонен на този вариант.

Обвиняемият започнал постоянно да го търси, като искал от него сумата от 5000 лева годишно. В противен случай щял да вземе решение за прекратяване на договора. Между двамата не било постигнато съгласие. Поради опасения за прекратяване на договора от страна на директора на гимназията, ползвателят на нивата уведомил органите на МВР - Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, за извършеното спрямо него изнудване.

Междувременно с преговорите за разрешаване на въпроса между двете страни за арендата на земята и исканото заплащане се заел вторият заподозрян. Той умишлено улеснил директора на гимназията, давайки му съвети и разяснения за получаване на подкуп, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение

Вследствие на проведени множество разговори и срещи било уговорено време и място за предаване на исканата сума. На 27.12.2019 г. предприемачът дал на директора 5000 лева, които обаче били предварително маркирани и предадени му от служител на ГДБОП. Веднага след като директорът на гимназията се качил в автомобила си с получената сума, той бил задържан от полицейски служители, се казва още в съобщението на прокуратурата.