Осмото издание на „Празник на градинаря“ ще събере зеленчукопроизводители от цяла Добруджа в село Одринци на 13 август от 10:00 часа. За първи път през настоящата година градинарите ще бъдат подкрепени с европейски средства. Това става възможно след подписания през март проект между читалище „Възраждане 1941“, МИГ „Добричка“ и ДФЗ на стойност 15 000 лв.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Над 100-годишни са традициите в отглеждането на зеленчуци в района на село Одринци и околните селища. Продукцията се е търсела в цяла Добруджа. Днес жителите са около 300 и почти всяко семейство е ангажирано със зеленчукопроизводство на открито или в оранжерии. Много са и младите хора, които са се насочили към отглеждането на зеленчуци.  

През 2015 г. се провежда първият „Празник на градинаря“, който днес вече е превърнат в традиция.

Предвидени са изложба на прясна и преработена земеделска продукция, конкурси за най-едър зеленчук, за най-млад и най-възрастен зеленчукопроизводител, за най-добре аранжиран щанд, семинари, готварски работилници за малки и големи.

За посетителите са планирани много атракции, сред които карвинг демонстрации, веган- и вегетариански кътове, изложение на цветя и декоративни растения. Всичко това ще бъде съпроводено от фолклорни изпълнения. Програмата на Празника включва и издаването на Календар на градинарските дейности и готварски рецепти. 

Организатори на „Празника на градинаря“ са кметството на село Одринци, НЧ „Възраждане -1941 г.“ и Инициативният комитет на зеленчукопроизводителите.