В навечерието на прибирането на реколтата от пшеница жители и гости на община Тервел ще отдадат почитта си към зърното и хляба. Това ще стане на поредното издание на Фестивала на Бялата жътва, който ще се проведе на 17 юни.

Началото е от 16 часа с изложение „Произведено в Тервел, кулинарен базар „От ръцете на баба“ и арт работилница за деца. Час по-късно на мегдана ще започне извиването на дълги хора с участието на Клубове за български народни танци. Гости на фестивала ще бъдат ансамбъл „Извор“ от с. Городнее, Одеска област в Украйна и гайдарски състав „Тодор Шишков“ от село Солища, община Смолян.

Празникът на Бялата жътва ще бъде открит официално в 19 ч. от кмета на община Тервел. Ще бъде осветен курбан за здраве и берекет. Следва пресъздаване на традициите и ритуалите, свързани с ритуала „Жътва“. За целта организаторите са направили проучвате в региона, свързано с обичаите и поверията, запазени в родовата история на Тервел и спазвани в най-важното събитие за добруджанеца – прибирането на хлебното зърно. По време на празника са планирани атрактивни изненади, сред които фестивален огън, видео шоу и чевермета.  

Фестивалът на Бялата жътва „За земята, добруджанеца и хляба“ е организиран от МИГ „Тервел – Крушари“. От инициативната група призовават всички участници да издирят народни носии, завещани от баби и дядовци, да сложат ръченици, пафти, престилки и калпаци и така да се включат в празника.