Български розови домати от Куртово Конаре, зелено сирене от Черни Вит и уникален разложки колбас са едни от кулинарните удоволствия, които посетителите на кулинарния фестивал Salone del gusto в италианския град Торино успяха да опитат, съобщи бТВ.

 

След  представените от 7 000 участници продукти  на изложението, което се провежда от международното движение Slow Food, бяха и т.нар. джумерки. Това са пръжки от източнобалкански свине.

 

„Това са са черни прасета, единствените останали в България като аборигенна порода свине. Гледат се в териториите на Източна Стара планина и Странджа вече повече от 2500 години. Животните там се хранят с горска растителност, а през есента и зимата с жълъди. Това са свободни, полудиви прасета“, разказа Радостина Донева – председател на Развъдна асоциация на източнобалсканската свиня.

 

Любителите на кулинарните удоволствия опитаха и уникален разложки колбас, който се прави само през месец декември и престоява известно време в пепел. Друг уникален за страната ни, а и за Балканите продукт е зеленото сирене.

 

„То е единственото естествено плесенно сирене на Балканите и третото в Европа“, обясни Цветан Димитров, който е производител на зелено сирене. По думите му обаче все още няма наредба, по която това сирене да се предлага на българския пазар. Производителят изрази надежда обаче, че това ще стане съвсем скоро и допълни, че се надява цената му да е нормална и адекватна.

 

На изложението можеше да се опитат и млечни продукти от каракачанска овца и калоферска дългокосместа коза. Те бяха представени от Атила Седефчев от фермата за опазване на редки породи в пиринското село Влахи.