218 декара с пшеница и 15 декара с ечемик са пострадали от началото на прибирането на реколтата на есенниците в Добричко. Това е станало при седем пожара, разказа шефът на регионалното звено по прожарна безопасност Дарин Димитров, цитиран от dobrichonline.com
 
 
Намесата на пожарникарите се е налагала при гасене на пламъци в землищата на добричкото село Самуилово, балчишките Дъбрава и Сенокос, генералтошевските Кардам и Росица, каварненското Нейково и тервелското Войниково. В последното село са изгорелите 15 декара с ечемик. 
 
В три от произшествията причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън – в Самуилово, Дъбрава и Кардам. Според Димитров това са запалвания, предизвикани най-често от незагасена цигара. В други три от случаите – в Росица, Нейково и Войниково, пожарите са причинени от техническа неизправност в комбайните, участващи в жътвата. Нанесени са щети и по самата селскостопанска техника. 
 
При един от пожарите в пшеница – този в Сенокос, има съмнения за умисъл и е образувано следствено дело.
 
Според Дарин Димитров, причините за по-малкия брой произшествия по време на жътвената кампания тази година са много комплексни. Дъждовното време през август, от една страна, е довело до забавяне на началото и до по-продължителна кампания. От друга страна, след това всички са започнали масово да жънат. Това може да доведе и до увеличаване, и до намаляване на пожарите, коментира шефът на добричката пожарна.  
 
 
Намаление се регистрира и при пожарите по време на жътвата, които са без щети – тези в стърнища, през това лято са регистрирани пет такива. По думите на Димитров, възможно е пожарите в стърнища да са възникнали от запалването  им, но това е много трудно доказуемо при положение, че огнеборците получават съобщението и не могат да констатират нарочно ли е запалено или е поради някаква небрежност. За тези пожари можем да кажем, че намалението е и в резултат на дъждовното време, коментира шефът на пожарната. 
 
Лошото време през юли е една от причините и за много по-малкото запалвания в сухи треви в сравнение с миналото лято. Дарин Димитров обясни, че дъждовете водят до поява на нова тревна растителност, която по-трудно се запалва и изгаря.   
 
„По отношение на възникналите пожари можем да кажем, че лятото е по-спокойно в сравнение с миналата 2017 г.“, посочи Димитров. Според него това се дължи и на добрата превантивна дейност на служителите на регионалната дирекция и оказвания контрол при прибиране на реколтата.