Институтът „Фридрих Льофлер“ повиши оценката за риска от пренасяне на африканската чума по свинете в Германия на "висока", особено предвид върлуването на болестта сред дивите свине в съседна Белгия, пише «Казах-Зерно».

Очакваме ефекта от АЧС в Китай в края на лятото

С оглед продължаващото разпространение на вируса във вътрешността и извън пределите на ЕС, институтът обнови своята оценка за риск. В частност, бе преоценен рискът от навлизане на АЧС на територията на Германия.

Огнищата на болестта в Белгия увеличиха този риск. Свидетелствата за „скоковете“ на АЧС на големи разстояния  (примери са Белгия, Унгария и Чехия) и човешката дейност допринасят за промяната на оценката. 

С появата на болестта в югоизточна Белгия рискът от разпространението й на германска земя се увеличава заради миграцията на дивите свине. Съответно институтът „Фридрих Льофлер“ не се забави с повишаване на вниманието сред районите, които прилежат на заразения район в Белгия. 

Опасността от попадане на АЧС в човешкия организъм остава висока. Същото е положението и при риска от проникване на болестта в Германия в резултат на незаконна продажба или утилизация на замърсен материал. 

Остава заплахата от проникване на продукти или свинско месо, произведени от заразени животни, посредством автомобилни пътища и различни транспортни средства. 

Рискът от заразяване заради ловен туризъм и ловни трофеи от поразените райони експертите оценяват като умерен.