Пострадали от Системата за мониторинг на ДФЗ” е нова фейсбук група, която само за няколко дни събра близо 400 членове. Но не това е новината. Фермери масово се питат ще получат ли неизплатените си до този момент суми и ще се коригират ли грешките, така че в бъдеще да не бъдат несправедливо лишавани от субсидии.

Дългогодишни животновъди питат: Защо не получихме обвързана подкрепа?

Новата система отчете не в един и два парцела площи с различни несъответствия със заявеното от фермерите през Кампания 2023. На пръв поглед изводът беше, че те следва да не получат плащания за конкретните площи. Оказа се обаче, че ако не са ги оттеглили, те се умножават по две и се считат за наддекларирани. Ако пък надвишават 20% от заявлението на бенефициента, той изобщо не получава подпомагане. Така за 100-200 кв. м несъответствие отпаднаха цели производствени парцели със земеделски култури.

Освен това в много случаи фермерите заявяваха, че не са оттеглили въпросните площи, защото в тях реално няма отчетеното от системата несъответствие. Най-честите оплаквания бяха свързани с т.нар. "Площи с постоянен характер" и "Опожарени площи". Набеди ли те обаче системата, както се казва – ходи доказвай, че нямаш сестра.

Там, където е написано „структура с постоянен характер”, няма нищо такова. Единият ми парцел е с лавандула, а другият - с пъпеши”, заяви пред Агри. БГ Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти. Нейни колеги пък се оплакват, че „за "опожарен" слънчоглед от 540 дка сабили орязани и при санкция по 2 - става 1080 дка. "На блока нищо не е горяло” и „…в два парцела с обща площ 32 дка, в които уж има структури с постоянен характер по 100 кв. м, съм орязана с над 70 дка”, посочват фермерите. 

Дойде времето за възражения, проверка на съответните казуси и евентуална корекция в санкциите, а след това – изплащане на сумите, които по регламент се превеждат до 30 юни за съответната кампания. Междувременно имаше разговори между фермерите, агроминистерството и Държавен фонд „Земеделие”.

Разбрахме, че има идея структурите с постоянен характер да се изведат в отделен слой, а опожарените площи да се проверят и също да се отдели само опожарената част. Останалата част от парцелите да е допустима и да се плати”, гласи написаното във фейсбук групата от Веселина Ралчева.

„Преди няколко дни на една от срещите за преговори директорът на ДФЗ отговори, че е намерено решение на проблема. Ще се преразгледат всички парцели с тези елементи (пожари и постоянни структури) и ще се оторизира плащане по физически блокове, а не по данните от Системата за мониторинг, даже и за неподалите възражения в СЕУ, пише на 14 февруари друг участник във въпросните срещи.

Дни по-късно, по време на изложението АГРА 2024, пред Агри.БГ браншови представители и земеделски производители споделиха, че за пореден път са получили уверение от институциите, че по проблема се работи и корекции ще има.

На прага на месец март обаче дойдоха нови сигнали. Няма официално развитие по темата, а фермерите започват масово да получават обикновен системен отговор на своите възражения, което с основание ги води до притеснението, че нищо няма да се промени. 

„Отговорът на моята жалба е, че когато си получим уведомителното писмо, можем да обжалваме. Тези писма обаче може да дойдат след година, когато ще е вече късно”, съобщава Ралчева и коментира:

„Това трябва да се оправи сега преди следващите плащания. Иначе хората ще бъдат орязани за тези парцели по всички интервенции. После е много трудно това да се поправи. Според мен е нужно да се сформира работна група, защото очевидно самият механизъм на изчисляване на тези площи в Системата за мониторинг е сгрешен. Няма никаква логика в това заради 200 кв. м да ти орежат плащания за 200 дка, това е абсурдно и, разбира се, би паднало в съда. В крайна сметка основополагащ принцип при определянето на наказание е то да съответства на размера на нарушението.”

Времето си тече. Фермерите чакат, консолидират се в групи, обсъждат протестни действия. А всъщност те искат просто нормалност и справедливост за труда си през цялата година. „Никой не претендира за някакви квадратни метри в стопанството му, исканията са да се плати за останалите площи”, казва за финал Веселина Ралчева.