Започва описването на щетите, нанесени от проливните дъждове в Пловдивска област. Стотици декари са унищожени в общините Садово и Съединение. Частичното бедствено положение в Садово остава в сила и на 29 юни сутринта, след като предишната вечер река Чая скъса предпазната дига в района на село  Катуница.
 
 
Предстои оглед на залетите участъци, съобщи БНР. Пътят Асеновград - Смолян вече е проходим, след като на 28 юни за кратко той бе затворен от свличане в района на Нареченски бани и Бачково. Предупреждението към шофьорите е да карат в района с повишено внимание. Остава затворен пътят от Асеновград за селата Яврово, Лилково и Добралък.
 
Валежите обаче продължават. Количествата, паднали в района в четвъртък, надхвърлят 60-70 литра на квадратен метър. Дъждът продължава да вали, макар и с по-малка интензивност, като има опасност от преливане и на други реки. 
 
Много от пътищата в Смолянска област са затрупани от скални маси. Десетки багери чистят пътищата, армията се включи и издига диги, доброволци се включиха в отводняването на някои части на Смолян, съобщи Нова ТВ. Частичното бедствено положение беше обявено и в Ивайловград.
 
                                  Карта на опасните явления за 29 юни 2018 г.
Източник: НИМХ
 
Сериозни наводнения има и в Пазарджик. В Чепеларе местните хора изграждат диги, за да се опазят от придошлите води на река Черна. Пътищата в района са наводнени, има и много свлачища. 
 
Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН е, че силните дъждове ще продължат и в петък в цялата страна, с изключение на петте области в Югоизточна България – Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас.
 
На 30 юни, събота, на повечето места обстановката ще се успокои, но дъждовете ще продължат в девет области. Жълт код за нови силни валежи е издаден за районите на Пловдив, Пазарджик и Сливен, както и за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово.