Стратегията на Местната инициативна група (МИГ) - Кирково-Златоград разполага с бюджет от 6,4 млн. лв., с който да подпомогне местния бизнес. Това заяви експертът Юлия Бойчева по време на фестивала „Магията на Родопите“, който се проведе в рамките на Фестивала на плодородието в Кирково.

Стъпка по стъпка към плодовия рай на една семейна биоферма

От 2018 г. МИГ изпълнява местна стратегия, разработва условия за кандидатстване, одобрява и финансира проекти. Стратегията работи по осем мерки, тя е многофондова и основен източник е Програмата за развитие на селските райони.

Юлия Бойчева: За разлика от инициативите на национално ниво, тук, на местно ниво, вероятността да бъдат одобрени кандидатите е много по-голяма.

Първото издание на Фестивала на плодородието в пограничната община Кирково, наследник на Фестивала на чушката, бе наситено с инициативи и излагане на местна продукция. Производители от района представиха своите пресни плодове и зеленчуци, лютеници, гозби и сладкиши, предава БНР.

В конкурса за най-вкусна лютеница спечели Народно читалище "Васил Априлов" от село Чорбаджийско. За Майстор сладкар 2022 бе обявен младият Димитър Чаушев, представител на семеен хотел в село Горно Къпиново. Следващият празник под надслов „Магията на Родопите“ ще бъде в Златоград, в рамките на Дельовите празници.