В края на юни Европейският съюз (ЕС) и Меркосур постигнаха политическо споразумение за амбициозно, балансирано и всеобхватно търговско споразумение. Благодарение на това пред земеделските стопани ще се отворят нови пазарни възможности.

Задава се още южноамериканско месо. Застрашени ли са фермерите?


С новата търговска рамка ще се консолидира стратегическо, политическо и икономическо партньорство. Ще се създадат значителни възможности за устойчив растеж и от двете страни на споразумението. Паралелно с това ще се осигури защита на околната среда, интересите на потребителите в ЕС и чувствителните икономически сектори.


ЕС е първият основен партньор за сключване на търговски договор с Меркосур, блок, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. 


След сключеното споразумение ще се създаде пазар от 780 млн. души, който предоставя огромни възможности за бизнеса и работниците от ЕС. Споразумението ще спести на европейските компании над 4 млрд. евро годишни мита на границата.


Комисарят по земеделие Фил Хоган подкрепи споразумението. По думите му чрез споразумението ще се осигурят предимства и нови възможности за европейските земеделски стопани. Европейската селскостопанска продукция ще получи защита в страните от Меркосур, където европейската продукция вече ще може да бъде изнасяна.


С цел да се посрещнат предизвикателствата от това споразумение е предвидено да бъдат въведени квоти за селскостопанските продукти. Така ще се осигури защита и ще се елиминира опасността чужди продукти да наводнят пазара в ЕС и да застрашат препитанието на европейските земеделци.