Поливният сезон ще започне от 15 април и има осигурени достатъчно количества вода за напояване, увери земеделският министър на заседание на Министерския съвет на 17 март.

Как най-евтината вода в Европа стига 10 пъти по-скъпа до земеделците?

Междувременно Правителството прие нова Наредба за ползването на повърхностните води в съответствие с разпоредбите на Закона за водите. Тя ще замени изцяло сега действащата и хвърля яснота върху това, какъв ще е начинът за използване на повърхностните води и водните обекти, както и процедурата за издаване на разрешителни.

Уточняват се изискванията за стопанисването и използването на бентовете и праговете в некоригираните участъци на реките извън населените места, както и на съоръженията, които са изгубили първоначалното си предназначение. 

С наредбата се регламентира какви документи ще се изискват по служебен път при издаване на разрешителни за водовземане и/или ползване, както и информацията за задължения. Предвидено е служебно да се проверява дали административният акт, издаден по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие, е влязъл в сила, подлежи на предварително изпълнение или е загубил правно действие.

Относно наличието или липсата на задължения съгласуването ще се прави със собственика или оправомощено от него лице, както и с Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници“ и общините.

При издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за изграждане на плаващи съоръжения в язовири ще отпадне изискването за прединвестиционно проучване, включително част „Конструктивна на хидротехническото съоръжение“ съгласно Наредба №4 от 2001 г.

В наредбата се конкретизират и задълженията за обществени услуги за защита от вредното въздействие на водите от „Напоителни системи“ ЕАД, когато има нужда да се изземват наносни отложения, за да се осигури нормална проводимост.