От много време се говори как водата в България е скъпа. Оказва се обаче точно обратното. Водата у нас е под 1 евроцента, но до потребителите достига с 1000% надценка от Напоителни системи ЕАД.

Доклад: Селското стопанство вреди сериозно на водата

“Аз използвам вода от кладенец-подземни води за напояване на моите растения. За първа година получавам сметките и тарифите. Оказва се, че цената на водата от сондаж е по-малко от 2 ст./м3. Това е цената на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Басейнова дирекция към потребител, независимо дали той е земеделски производители, фирма или Напоителни системи.

В същия момент, същият този продукт (вода), достигайки до земеделските стопани през търговското дружество Напоителни системи, цената на водата вече е 20 ст. Тук говорим за надценка, която е в размер на 10 пъти. И то в съоръжения, подобни на тези от Римската империя - открити канали, на самотек”, коментира пред Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). 

Темата за водата за региона Попово беше повдигната и по време на правителственото заседание, което се проведе на 17 март.

“Как най-евтината държавна вода в Европа достига най-скъпо до потребителите? Кой, как и защо управлява това акционерно дружество по начин, по който дори 1000% надценка не могат да осигурят покриване на разходите му? Това са все въпроси, които ще отправим към отговорните институции. Обръщам внимание, че тук не става въпрос за случаите, в които се използват електрически помпи и др.”, добави Петков.

Проблемът с водата не е единствено при малинопроизводителите, особено засегнати са и зеленчукопроизводителите.

“При колегите зеленчукопроизводители също ситуацията не е добра. Те ще бъдат принудени да получават обвързаната подкрепа само там, където има узаконени сондажи. А там, където няма Напоителни системи, трябва да се подаде проект за разрешително за водоползване , което е скъп процес, който отнема време и тичане по институциите”, разясни още председателят на БАМ-Я.

Позиция: Напояването ще даде сигурност на земеделските производители

Именно затова асоциацията, заедно със свои колеги от зеленчуковия сектор планират  да изпратят предложение до земеделското министерство. То гласи Националната служба по съвети в земеделието (НССЗ) да подпомага разработването на проекти за разрешителни за водоплозване на малки земеделски производители, които да послужат пред Басейнова дирекция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров даде удължен гратисен период и разрешение за облекчен режим на даване на разрешителни за чувствителните сектори – "Плодове и зеленчуци". 

“НССЗ имат много добре развита регионална дейност. Те разполагат с добри експерти и са държавна структура. По този начин те ще се справят много добре с този казус и ще бъдат още един път в услуга на микро и малките стопани в страната”, посочва Петков.

Друго предложение, което ще бъде изпратено до Министерството на енергетиката пък е да се подпомага редуцирането на акциза за електрическата енергия, която се използва за поливане. Схемата да бъде създадена по примера на акциза за горивата. 

“По този начин държавата ще подпомогне индиректно или земеделските производители, или дружеството Напоителни системи, като намали сметките за електрическа енергия, която се използва за изпомпване на вода за поливни нужди.

Като цяло търсим начини да се оптимизира цената на водата. И на второ място -  влагайки огромни средства за механизация, не се използва един голям ресурс за използване на нощната енергия. Ако съумеем да го направим, това ще доведе до една голяма икономия. Освен това с новите технологии управлението на помпите може да бъде напълно автоматизирано”, каза още Божидар Петков.

Всъщност именно през нощта е най-добрият момент за поливане на растенията. Според учени от Харвардския университет, поливането между 22:00 и 03:00 ч. е най-оптималният момент за напояване на всички видове плодове и зеленчуци.