Полицията в Полски Тръмбеш разследва унищожаването на 667 пчелни кошера в землището на с. Каранци, съобщават от Областната дирекция на МВР – Велико Търново. Собствениците на тези пчелни семейства са 16 различни лица, които имат в района средно по 30-40 кошера.

[news]
Пчелари от селото разказват пред в. Борба как пчелите започнали да се събират на групи пред кошерите и след това постепенно да умират. Жителите на с. Каранци се съмняват, че смъртта на пчелите е предизвикана от пръскане с препарат за растителна защита на блок с рапица.
 
Милен Дионисиев има 60 кошера в този пчелин. От 6 години пчеларството храни семейството му. Тези дни той е щял да извади по 20 кг мед от кошер, а загубите си изчислява по 200 лева от кошер.
 
„Такова нещо не съм виждал. Още от сряда и четвъртък пчелите започнаха да не могат да летят и да се събират на малки камарки пред кошерите и после да умират. Започнахме да звъним на тел. 112, на различни екологични организации, фондации, служби, кметове и така нататък. В петък си написахме и колективната жалба. Пчелите продължават да мрат. Сега съм на пчелина и ги виждам как не могат да летят и падат. Кой ще бъде виновен, как искат да се гледат пчели?!”, казва пред в. Борба пчеларят. 
 
На местопроизшествието е извършен оглед, а по случая е започнато досъдебно производство. Очаква се да се направят експертизи, а също проучване на собствениците на рапица в близост до загиналите пчелни семейства. По наредба, сумата, която трябва да се плати за изследване на причината за смъртта на пчелите, възлиза на 400 лв.