За покривните и сидералните култури активно се говори, но внедряването им в земеделския сектор е доста бавно.  

На човечеството му остана само половината от плодородните почви

От една страна фермерите се съмняват в преимуществата на покривните култури за здравето на почвата, а от друга - често подлагат на съмнение икономическите перспективи на този тип сеитба. Има ли полза от нея?

Доколкото покривните култури все още са по-скоро изключение, отколкото правило, запознайте се със 7 основни причини, поради които е добра идея да ги използване, пише ilsoyadvisor.com. 

1. Покривните култури помагат, когато искате да внедрите системата за нулева обработка на почвата.

2. Те намаляват ерозирането на почвата, подобряват структурата на почвения слой. 

3. Поддържат микробната активност на почвата.

4. Покривните култури помагат в борбата с плевелите.

5. Те създават органично вещество.

6. Понижават потребността от внасянето на синтетични торове.

7. Покривните култури удължават сезона за паша. 

Какво трябва да знаете още:  

Като при всяка нова практика, вероятно искате да постигнете всичко и то бързо. Има специфики, с които обаче трябва да се съобразите. Повечето фермери очакват покривните култури веднага да окажат своето благотворно действие, но всичко идва с времето си. 

Едно от важните неща, на които трябва да се обърне внимание, е повишената активност на микробите в почвата.

Почвените микроби управляват почвената система. Колкото повече са те, толкова повече се освобождават хранителни вещества и толкова по-богата и здрава е земята. 

На пазара има много микробни продукти, но защо да не създадете свой собствен? Смесите от различни видове треви най-добре поддържат микробната активност.

Всеки вид, добавен към сместа, стимулира различни микроби.

Смес от пет или повече вида треви се смята за идеален вариант. Азотфиксиращите видове растения също трябва да са част от тази смес. 

Удължаване на сезона за паша звучи по-лесно. Пробвайте като започнете с ръж или тритикале, засети след прибирането на реколтата. И двата вида са идеални за зимна паша, а също така за косене през пролетта. 

Може би искате сами да обогатите почвата с азот? Ключът към успеха е в бобовите култури. Друг вариант са тъмночервена детелина, червена детелина и Вълнеста глушина. 

Един от традиционните начини за използване на детелина е да се посее при малък участък със зърнена култура. След прибирането на реколтата, дайте й възможност да порасне за сено. Следващата пролет отново засейте детелина, за да стимулирате максимално производството на азот. 

Вълнестата глушина и детелината може да се сеят при соя от въздуха в края на лятото. Тези растения ще пораснат до пролетта, увеличавайки съдържанието на азот в почвата за следващата култура в сеитбооборота, например царевица. 

Ако искате да приложите нулева обработка на почвата, ще ви свършат работа едногодишен райграс или маслодайна ряпа (Raphanus oliefera). Може и двете. Ряпата ще загине през зимата, което също е бонус. Едногодишният райграс се унищожава по-трудно. Помислете как да се справите с него през пролетта. 

Някои фермери избират по-простия вариант и сеят ръж за зърно или тритикале след царевицата. След тях се сее соя, а след това овес или ряпа. Овесът и ряпата трябва да се засеят или при бобови култури в ранен стадий на зрялост, или след прибиране на реколтата.