Подробен списък със зоохигиенните изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на говеда, овце и кози представя видеото от семинар на Национална служба за съвети в земеделието – офис Ямбол.

Първата част на информационното събитие се занимава с отговорите на редица въпроси, които възникват при регистрацията на ферма по чл. 137. Лекторът, д-р Стоян Колев, началник – отдел „Здравеопазване” в ОДБХ – Ямбол, подробно излага изискванията към параметрите на жизнената среда за животните, храненето им и прочее, като разглежда и всички детайли във функционирането на един животновъден обект. Така например:

Повече от 90% от фермите попадат в нитратно уязвими зони и затова е задължително изграждането на торови площадки с цел съхранението на тора в срок от 4 до 6 месеца. Има таблица с критерии, която се има предвид, когато се изграждат такива площадки”, обръща внимание експертът.

Във втората част на видеото се коментират мерките и действията за осигуряване на биосигурност в стопанствата, с цел недопускане появата на заразни паразитни болести и зоонози. Биосигурността е основно важна както за благоденствието на животните, така и за постигането на високи икономически резултати.

От изключително занчение е внедряването на превантивна програма за намаляване на риска от инфекции.

„Макар и законодателството да позволява смесването на животни от два животновъдни обекта по време на пашуването, препоръчва се общата площ да се използва така, че да не се допуска смесването на две стада от един и същи вид. Прекият контакт създава възможност за така наречените контагиозни заболявания”, припомня д-р Колев.

Вижте повече във видеото.