Инициативата „Съдебната реформа си ти!“  се фокусира върху поредица дейности, спомагащи реформата в съдебната система и повишаване на информираността и активното участие на селскостопанския сектор и жителите в по-малките населени места.

Част от дейностите по проекта са свързани с проучване на обществените нагласи на посочените групи, по въпроси, които от фондацията определят, като важни и наболели. 

С новата си анкета, от „Съдебната реформа си ти!“ питат земеделците за това трудно ли се спори с администрацията, как се справят с бюрокрацията, намират ли адекватна адвокатска помощ или информация на достъпен език. Всички тези въпроси, според тях, формират достъпа до правосъдие на сектора и имат ключово значение. Достъпът до правосъдие е основен принцип на правовата държава и никоя съдебна реформа не може да пропусне да му обърне внимание, твърдят от фондацията.

За тях е важно земеделските стопани да са наясно с правата си, както и с процедурите, от които могат да се възползват. Споделят, че при проучванията си на добрите практики от други държави са открили, че достъпната информация там е много повече – например съдилищата, разглеждащи само земевладелски спорове, разполагат с наръчници за гражданите, които да им помогнат да се явят по дело и да представят по правилен начин своите доказателства, дори да нямат възможност да ангажират адвокат.

До колко, тези похвати следва да бъдат адаптирани и у нас? Попълнете анкетата и дайте своето мнение! Отговорите от анкетите ще бъдат анализирани и обобщени, а в последствие и отправени до компетентните институции, под формата на предложения за законодателни промени. 

Проект „Съдебната реформа си ти!“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://smartagro.bg/survey/podobryavane-na-dostapa-do-pravosadie-na-zemedelskiya-biznes-sektor/ 

Повече информация за инициативата може да видите тук: https://smartagro.bg/project/sadebnata-reforma-si-ti/