Кампания 2020 по директните плащания е в разгара си. Тръгна амбициозно с въвеждането на изцяло електронно подаване на заявления. Разбира се, предизвикателството се оказа огромно не само за земеделските производители, но и за самата държавна администрация.

ДФЗ разяснява как се работи със СЕУ

Месец след началото на Кампанията, през което време фермери се питаха как се работи със системата и дори сами повикаха неволята с любителски клипове, от ДФЗ качиха специални видео указания за очертаване на площите в СЕУ.

В средата на месец април Министерството на земеделието се включи с още насоки за подаването на заявления, уверявайки, че кампанията продължава при непрекъснат процес на обслужване въпреки извънредната обстановка.

Междувременно Европейската комисия позволи подаването на заявления без санкции да бъде удължено с месец – до 15 юни. Засега обаче от агроминистерството вярват, че българските фермери ще се справят в срок и не мислят да се възползват от предоставената им гъвкавост. 

Разбира се, винаги има едно „Но“, и министър Танева си отвори вратичка, казвайки, че „в случай че настъпи промяна в ситуацията, решение за удължаване на срока може да бъде взето по всяко време преди края на Кампания 2020“.

Данни на министерството сочат, че към средата на месец април са подадени общо над 21 500 заявления чрез ИСАК и Системата за електронни услуги. Сега е моментът да ни кажете дали вие сте един от тях, като участвате в анкетата на Агри.БГ.

Споделете с нас дали вече сте се включили в кампанията, срещнахте ли трудности и какви. Фермери сигнализират, че на някои места не са качени правните основания. Случват се дори проблеми със системата, така че започвайки подаването на заявлението, да не можеш да го приключиш. Понякога се оказва, че горещите телефони на ДФЗ не са чак толкова „горещи“ и не вина-ги има някой отсреща.

Агри.БГ иска да чуе какво мислят българските земеделски производители. Вашият глас е важен, нека бъде чут!