ДФЗ е подготвил клип за начина на работа със СЕУ. В него подробно се описва всяка стъпка за електронно подаване на заявления през системата. Това съобщи заместник-министър Вергиния Кръстева по време на днешния видеоконферентен Консултативен съвет с овощари и градинари.

Искаме от ЕК отварянето на извънредна мярка COVID – 19

Съвсем скоро този клип ще бъде популяризиран сред фермерите, допълни тя. За нуждата от такива разяснения отдавна апелират производителите предвид на трудностите, с които се сблъскват при онлайн подаването на своите заявления за Кампания 2020.

Явно молбите на фермерите са чути, след като в Агри.БГ непрекъсното постъпваха сигнали за трудности в електронното заявяване. Междувременно двама производители от Ловешко вече извикаха неволята и споделиха в youtube няколко клипа за чертане в СЕУ в стъпки.

Най-важните новини в сектора

Вече се качват и правните основания към ДФЗ, каза още Кръстева. Следващата седмица фермерите ще могат да приключват заявленията за подпомагане, допълни тя.

Изключение правят мерки 10, 11 и 12 от ПРСР, които все още не са налични за заявяване в СЕУ. Те ще могат да бъдат добавени от кандидатите в съответната общинската служба по земеделие. Там те трябва да проверят дали данните им са коректно нанесени и да приключат заявлението си.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери викат неволята: Правят клипове как се чертае в СЕУ

От Съвета по животновъдство: Отварят се подмерки 4.1, 5.1 и 16.4

Министърът: Недоговорените бюджети да се пренасочат към уязвими сектори