Тъй като настъпва най-активният период за подаване на заявления от април до 15 май, Министерството на земеделието активно ще следи процеса на заявяване. В случай че настъпи промяна в ситуацията, решение за удължаване на срока може да бъде взето по всяко време преди края на Кампания 2020.

Васил Грудев: Няма да се прекратяват забавени проекти заради коронавируса

Това каза земеделският министър Десислава Танева в писмен отговор на депутатски въпрос. Към момента обаче министерството счита, че няма необходимост това да се случи.

Заради извънредната ситуация Европейската комисия даде възможност на страните членки сами да решат дали да удължат с месец срока за подаване на заявления до 15 юни. Ако това се случи обаче, може да се стигне до забавяне на плащанията към земеделските стопани, алармира Танева.

По думите й изместването на срока ще доведе до отлагане на кръстосаните проверки, резултатите, от които са основа за всички административни проверки по заявленията и извършването на авансови плащания на стопаните. Ще се забави извършването на риск анализите по схемите и мерките от заявленията, което оказва влияние върху проверките на място.

Отлагането на срока за подаване на заявленията ще доведе до удължаване на срока за задържане на животните, който започва от първия ден след крайната дата на подаване на заявления. Това, от своя страна, ще повлияе върху доказването на реализацията на животни по схемите за обвързана подкрепа.

Съгласно действащата нормативна уредба подаването на заявления на Кампания 2020 е 15 май, а със санкции за късно заявяване – до 9 юни. Министър Танева увери, че тази година кампанията започна навреме, като са осигурени всички условия за нейното протичане. 

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Земеделските производители могат да подават своите заявления чрез Системата за електронно услуги (СЕУ). За тяхно улеснение Държавен фонд „Земеделие“ публикува видео ръководства за работа със системата. Към момента са подадени общо над 21 500 заявления чрез ИСАК и Системата за електронни услуги.

Заради извънредната ситуация с коронавируса фермерите могат и по имейл да подават в общинските служби по земеделие предварителна информация относно обработваните от тях площи и отглеждани животни, както и схемите и мерките, за които искат подпомагане. На Интернет страницата на всяка Областна дирекция по земеделие са публикувани електронните адреси на съответните общински служби.

Освен това държавните служите консултират стопаните по телефона, като уточняват предварителните данни относно заявлението за подпомагане. Въведените данни за парцели, животни и резултатите от автоматичните грешки могат да бъдат изпратени за преглед на фермерите на техния имейл, посочен в ИСАК.

За онези от тях, които нямат възможност да използват електронни услуги, общинските служби по земеделие продължават да работят, като спазват мерките за безопасност, уверява ресорният министър. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Правила и работа по време на криза - всичко на едно място

Електронните заявления са се увеличили 20 пъти само за седмица

МЗХГ: Засега не се налага удължаване на приема на заявления