Жителите на село Стожер нямат право да ползват питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, градини и оранжерии. Това е посочено в заповед на кмета на община Добричка Соня Георгиева.

Общите пари за възстановяване са орязани с 1,1 млрд. лв.

В нея е забранено още миене на улици, тротоари, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и резервоари с вместимост над 500 литра. Нарушителите ще бъдат санкционирани, а контрол по заповедта ще упражняват както зам.-кметът на общината и служители на ВиК, така и кметът на село Стожер и началникът на Второ РПУ. 

Мярката е предприета, за да се осигури достатъчно количество вода за битови нужди през летните месеци. Селото от години страда от проблеми с водоподаването и през юли 2021 г. напрежението ескалира, стигна се до протести и блокиране на пътя Добрич-Варна.

Липсата на вода спира не само развитието на всяко земеделско производство или бизнес в региона, но и застрашава здравето на живеещите там, особено в летните месеци. 

По проблема са уведомени всички институции, включително и редица министерства, за да тръгне ценната течност към селото. Очаква се да започне изграждането на водопровод към Стожер от Дебрене. За целта от МРРБ вече са отпуснати над 1 млн.3 хил. лева.