Няма забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, уверяват от Министерството на финансите. Очаква се първият транш от над 1,3 млрд. евро да пристигне през есента на 2022 г., когато се планира и отваряне на първите приеми в подкрепа на земеделския сектор.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Второто искане е за плащане на стойност 724 млн. евро. То е свързано с приемането на 22 законодателни мерки до края на 2022 г. Във връзка с тяхното изпълнение вече е приет 1 закон, 4 законопроекта са в Парламента, 4 законопроекта са на обществено обсъждане и 6 законопроекта са в процес на подготовка от съответните ресорни министерства.

Стана ясно обаче, че общият бюджет по Плана за възстановяване е намален с 1,1 млрд. лв. до 11,2 млрд. лв. Това се дължи на механизъм, съгласно който 30% от общото безвъзмездно финансиране бе преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г. и те показват, че България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. 

Още не се знае кои сектори и проекти ще бъдат ощетени от това намаление в средствата. Засега е ясно само, че специално в областта на земеделието изпълнението на заложените в двата проекта дейности, както и на предвидената реформа за постигане на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“ до 2030 г. не изисква законодателни промени.

В отговор на депутатски въпрос министърът на земеделието в оставка Иван Иванов припомня, че повереното му ведомство е отговорно са реализацията на две проектни предложения в компонент „Устойчиво селско стопанство“ на Плана.

Първият проект – „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“, е с бюджет от 23,9 млн. лв. с ДДС. Той предвижда изграждане на единна Електронна информационна система в земеделието (ЕИСЗ) за обмен на данни между публичната администрация и земеделските производители. Ще бъдат внедрени няколко модула, които да улеснят административната дейност и предоставяните на стопаните услуги.

Вторият проект – „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ е с индикативен размер на публичния ресурс 524,9 млн. лв. с ДДС. Чрез него фермерите ще могат да се възползват от подкрепа по четири направления:

•    Инвестиции в технологична и екологична модернизация;
•    Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци;
•    Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни;
•    Инвестиции, свързани с ефективното използване на вода в земеделските стопанства.