Производството на домати от открити площи през тази година може да намалее до 95 хил. тона, гласи прогноза на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
 
Очакванията са за спад на добитата от полето продукция с около 7%. За сравнение през 2017 г. това производство достига рекордните за последните десет години 102,5 хил. тона, отбелязва юнският бюлетин на Центъра. 
 
„Ако няма влошаване на времето през критичния за полските зеленчуци месец юли, общото производството на домати ще остане високо, като вероятно ще достигне 154 хил. тона“, смятат анализаторите от CAPA.
 
Тяхната текуща оценка за производството на пипер в страната е за силно повишение с около 19% в сравнение с миналата година - до 64 хил. тона.
 
Прогнозата на изследователите за производството на краставици е за повишение на годишна база. През миналата година добитото количество се е понижило до 5-годишната средна величина от 54 400 тона, но през тази вероятно ще се повиши до 58 800 тона.
 
Очакванията за средните изкупни цени на основните зеленчуци са те да се движат около 1,07 лв./кг за оранжерийните домати, 1,27 лв./кг за оранжерийните краставици и 0,79 лв./кг за полския пипер. Цените на краставиците в Източна Европа от началото на юни се понижават. В момента изкупуването върви около 0,25 евро/кг заради масовото излизане на оранжерийна продукция.
 
 
„Средните цени на зеленчуците на дребно през тази година ще бъдат подобни на тези от 2017 г. При доматите може да има увеличение с около 9% на годишна база до 2,52 лв./кг, при краставиците намаление от 8% до 2,42 лв./кг, а при зеления пипер да няма изменение и цената да остане около 2,12 лв./кг“, смятат анализаторите от Центъра.
 
Световното производство на домати през миналата година вероятно е било 175 млн. т. По данни на www.tridge.com, световни лидери в търговията са Мексико – 2,4 млрд. долара, Холандия 1,7 млрд. долара, и Испания – 1,4 млрд. долара. Общият обем на търговията се оценява на около 10 млрд. долара. В края на юни тази година цената на едро на домати в света по данни на www.tridge.com е около 0,91 долара/кг.
 
Най-високите цени са отбелязани в периода януари-април - около 1,3 долара/кг. Цените на доматите в Европа от началото на юни вървят надолу. В момента изкупните цени в основните страни производителки са паднали до 0,50 евро/кг, което е с 10% под нивата от миналата година, отчитат още анализаторите.
 
Производството на краставици в световен мащаб през 2017 г. възлезе на около 82 млн. тона. За последните 5 години се отчита почти 19% ръст на световното предлагане, като безспорен лидер е Китай с 83%, а много след тях са Иран с 2%. За последните години европейските страни са водещи износители на краставици в света. Обща стойност на тази търговия се оценява на 2,8 млрд. долара, като Испания, Мексико и Холандия формират 64% от сумата.
 
 
Глобалното производство на сладък пипер достига 34 млн. тона през 2017 г. Водещи страни в бранша са Китай с 51%, Мексико – 8% и Турция – 7%. Стойностна на световната търговия със сладък пипер възлиза на 6 млрд. долара. Лидерите в износа са Мексико с дял от 22%, Испания – 21%, и Холандия – 17%. В края на юни тази година световната цена на едро на сладкия пипер е 1,56 долара/к.
 
В страните с по-големи възможности на потребителите се увеличава търсенето и потреблението на зеленчуци, като нараства интересът към здравословните, екологичните и чистите продукти. В резултат непрекъснато се увеличават площите и производството на органични зеленчуци в Европа. През миналата година лидери по площи с биологично производство са Австрия (21,3%), Швеция (18,3%), докато средният дял в ЕС е 6,7%.
 
Предизвикателствата в градинарството са в засилване на кооперирането и увеличаването на добавената стойност. Без обединяване на производителите посредством маркетингови съюзи и асоциации ще бъде трудно да останат конкурентни на консолидиращите се пазари. Увеличаване на добавената стойност може да се постигне чрез предлагане на завършени и полуготови за консумация продукти, изтъкват изследователите от CAPA.