Подписка с искане Варненският административен съд да осигури видео или аудио излъчване на поредното заседание по делото за проучване и добив на газ в община Генерал Тошево инициираха добруджанци.

Три години се точи съдебният спор за добив на газ в Добруджа

Само за ден и половина в нея се разписаха близо 250 души. Заседанието е насрочено за 26 март.

„Въпреки по-строгите ограничителни мерки, обществото има право да следи делото, чиято развръзка ще повлияе сериозно върху развитието на региона“, се казва в писмото, адресирано до председателя на Варненския административен съд.

Присъствието на ограничен брой граждани в зала, в която могат в реално време да проследят съдебното заседание, е крайно недостатъчен спрямо големият брой желаещи добруджанци да наблюдават хода на делото. „Видео- или аудиостриймингът би бил най-удачният отговор на интереса на обществеността и би гарантирал спокойната работа на независимия български съд като изключи всякакви вероятности за спекулации и субективност“, посочват още добруджанци в писмото. 

На последното заседание по делото срещу добива на газ в община Ген.Тошево в зала бяха допуснати седем души, които чрез видеомонитори проследиха как върви делото. Те бяха част от събраното множество жители на Добричка област, които дойдоха пред съдебната зала, за да изразят позицията си. 

Делото срещу проучването и добива на газ в най-плодородната част на Добруджа се води вече 3 години. Напрежението започна да ескалира през есента на 2017 г., когато по настояване на гражданите в община Ген.Тошево бяха проведени редица обществени обсъждания, на които те не получиха конкретни отговори как ще повлияе пробиването на земните пластове върху подпочвените води, почвата и човешкото здраве. Стигна се до протести, изкарани трактори и блокиране на границата с Румъния. Напрежението доведе до референдум, на който 97 % от жителите на Ген.Тошево категорично се обявиха срещу намерението на фирмата-инвеститор да прокопае 41 сондажа в 18 населени места. 

Съответно фирмата заведе дело, за да оспори както референдума, така и отрицателната оценка за ОВОС от РИОСВ – Варна. „Вече трета година по делото се трупат експертиза върху експертиза, коя от коя по-скъпи, само и само да получат право да дупчат в Добруджа!“, заяви Синтия Недялкова от групата „Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско“. На поредицата от заседания до момента са изслушани и приети експертизите на вещни лица - еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик.