Поредното заседание по делото за добив на газ в Добруджа е насрочено за 19 март. Тогава на процеса в Административен съд – Варна трябва да се разгледа здравно-екологичната експертиза, която да покаже как евентуални бъдещи действия за добиване на газ на фирма „Русгеоком“ биха се отразили върху човешкото здраве. 

Мнение: Биологичното земеделие подобрява чернозема

„Въпреки проведения референдум в Генерал Тошево, който беше 97 % срещу инвестиционното намерение, въпреки негативната оценка за ОВОС от РИОСВ-Варна, вече трета година по делото се трупат експертиза върху експертиза, коя от коя по-скъпи, само и само да получат право да дупчат в Добруджа!“, заяви Синтия Недялкова от групата „Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско“.

Фирмата-инвеститор вече три години обжалва решението на екоинспекцията, която не разреши отдаването на концесия на находище "Спасово", блок "Добрич", за проучване и добив на природен газ. 

На поредицата от заседания по искане на страните са изслушани и приети експертизите на 6 вещни лица - еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик. На 19 март предстои разглеждане на здравно-екологичната експертиза, уточняват от пресслужбата на Варненския административен съд.

На последното заседание на 15 януари съдът приема представените доказателства за извършените сондажни работи в глинестия пласт, от които става ясно, че в този интервал ядково сондиране не е извършвано и не е взета ядкова проба.

Преди да започне заседанието, добруджанци се събраха пред съдебната зала, за да изразят несъгласието си за добив на газ и да защитят земята си. Седем представители от тях бяха допуснати в една от залите, в която чрез видеомонитори можеха да проследят как протича делото. 

Инвестиционното намерение за добив на газ в Добруджа предизвика множество протести. Напрежението ескалира през есента на 2017 г., когато по настояване на гражданите в община Генерал Тошево бяха проведени редица обществени обсъждания, на които те не получиха конкретни отговори как ще повлияе пробиването на земните пластове върху подпочвените води, почвата и човешкото здраве.

Стигна се до протести, изкарани трактори и блокиране на границата с Румъния. Напрежението доведе до референдум, на който жителите на Генерал Тошево категорично се обявиха срещу намерението на фирмата да прокопае 41 сондажа в 18 населени места. 

Жителите на Добричка област са готови отново да се организират и да се съберат на протест преди насроченото за 19 март поредно заседание по делото.