В последните 4-5 години с 10 до 15 хил. дка/годишно се увеличават площите с новозасадени лозови насаждения. На територията на страната действително заседените и действащи лозови масиви към момента са  600 000 дка. Всяка година има прираст, обновяване на лозовите насаждения – изкореняване на стари и засаждане на тяхно място, както и на нави места на нови насаждения. Това каза пред БНР Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция по лозята и виното. 
 
По думите на Коев през последните години се засаждат устойчиви и високодобивни сортове грозде, които да подобрят конкурентоспособността и качеството на българските производители. 
 
В последните години всяка година има износ както на грозде, така и на вино. Грозде се изнася най-вече към Гърция, Итали, Чехия, Словакия и Полша, което е критерий, че произвеждаме хубаво качествено грозде, посочи Коев. Износът е предимно на бели сортове винено грозде. 
 
Около 110 млн. литра годишно е консумацията на вино в България. Внасяме около 5 млн. тона вино, което е нищожен процент, коментира Коев. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!