Планът за възстановяване и устойчивост на България се превърна в една от водещите теми през последните няколко дни. Дупката, която се появи в последно предложения бюджет спрямо първоначално обещаните пари, нагнети настроението в бранша.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

В поредица от материали Агри.БГ ще представи вече одобрените планове за възстановяване на останалите страни членки, след като ЕС чака за одобрение единствено плановете на България и Нидерландия. Тези на Полша и Унгария ще бъдат разгледани в следващите дни.

Всички мерки и инвестиции в областта на земеделието ще бъдат финансирани по линия на Инструмента за възстановяване на ЕС (EURI). Информацията взехме от данни на Европейската комисия (ЕК).

ФРАНЦИЯ

Планът за възстановяване и устойчивост на Франция е на стойност 100 млрд. евро, от които 40% европейско финансиране. От тях 1,2 млрд. евро са заделени за земеделския сектор по три направления.

Възстановяване на продоволствения суверенитет на Франция

Тук ще се подпомагат практики за укрепване на производството на протеини за животновъдството и такива при производствените вериги на растителни протеини, предназначени за човешка консумация. Целта е рязко намаляване на вноса на протеини във Франция. Предвидени са средства и за модернизация на кланици и постигане на биосигурност в животновъдните ферми.

Ускоряване на агроекологичния преход

По това направление са заложени няколко възможни дейности, а именно: 
- Ускоряване на преминаването към сертифициране на органични продукти и такива с висока екологична стойност;
- Програма „Да засеем разсад от живи плетове“ за подпомагане на фермери, които желаят да популяризират биологичното разнообразие около своите култури и да възстановят живите плетове;
- План за подкрепа на училищни столове в малките градове. Целта е насърчаване и развитие на късите вериги на доставки и използване на повече биологични продукти в столовете;
- Териториални хранителни проекти. Целта е подпомагане на късите доставки и борба с разхищението на храни;
- Проект „Пресни/свежи кошници“ за подкрепа на действащи лица (групи за купуване или потребителски кооперации, магазини на производители, асоциации и др.), ангажирани да развият достъп до местни продукти за най-бедните слоеве от населението.

Адаптиране на френското земеделие и гори към изменението на климата

По третото направление ще се подпомага структурирането на секторите в рамките на изследователски и развойни проекти, както и проекти за повторно залесяване на френските гори. Ще бъде създаден фонд за дървен материал и укрепване на механизмите за подкрепа на дървен материал и семена.

ЛИТВА

Общо 16 млн. евро са предвидени за инвестиции за увеличаване на капацитета за съхранение на въглерод чрез намаляване на емисиите на парникови газове от отцедени торфища. Целта е да се възстановят процесите на образуване на торф в 8000 ха селскостопански, дренирани торфища до 2026 г. Освен това мярката ще допринесе за всеобхватни екологични цели като опазване на биологичното разнообразие и устойчиво функциониране на екосистемите, намаляване на оттока на хранителни вещества и подобряване на качество на водата. 

Финансирането по мярката е насочено към земеделски производители и общини, когато става дума за държавна земя. Като приоритетни кандидати ще бъдат тези с най-много засегнати от дренажа торфища и региони, където качеството на водата не отговаря на екологичните стандарти - предимно райони с интензивно земеделие. 

Инвестицията ще обхване услугите и инсталациите, необходими за преовлажняване, като оценка на възможностите за преовлажняване, изготвяне на технически проект, ако е необходимо планиране на реконструкция на дренажни системи, монтаж на язовири, шлюзове, премахване на дървесна растителност, премахване на камъни, мулчиране на пънове, изравняване на повърхността. 

Литва обмисля поддръжката да бъде подпомогната и по мерки, които все още предстои да бъдат планирани в стратегическия план за ОСП за 2023-2027. 

ЛАТВИЯ

Няколко са мерките, които залягат в Плана за възстановяване и устойчивост на Латвия. Общата одобрена сума по него е в размер на 1,8 млрд. евро. 

Мерки:
- Осигуряване на зеления и цифров преход в Латвия;
- Мерки за адаптиране към изменението на климата с инвестиции в предотвратяване на наводнения и пожар;
- Дигитална трансформация на публичната администрация и бизнеса. Подобряване на цифровата инфраструктура чрез внедряване на високоскоростен широколентов достъп.

Заложени са и мерки в областта на научните изследвания и иновациите.

Оценката на Комисията показва, че планът на Латвия отделя 38% от общите си средства за мерки, които поддържат климатичните цели. Планът поставя особен акцент върху устойчивата мобилност с инвестиции за подпомагане на ремонта на транспортните мрежи в Рига. Освен това Латвия отделя 21% от общите средства за мерки, подкрепящи цифровия преход. 

ХЪРВАТИЯ

Планът за възстановяване и устойчивост на Хърватия е за 6,3 млрд. евро безвъзмездни средства. Той е структуриран около пет компонента, като само един е за земеделие, а именно: 

- зелена и цифрова икономика.

Оценката на Комисията сочи, че планът на Хърватия отделя 40% от общото разпределение за мерки, които подкрепят климатичните цели. Те включват реформи и инвестиции за насърчаване на възобновяемата енергия, енергийна ефективност и устойчива мобилност. Мерките за адаптиране към изменението на климата включват подобрено управление на водните ресурси и мерки за защита от наводнения. Планът подобри богатото биоразнообразие чрез възстановяване на реки, заливни равнини и езера. Схемите за подпомагане на инвестициите ще подкрепят предприятията, включително малките и средните, в техния зелен преход.