Какво излиза, държавата и министерството не могат да се справят с едно държавно дружество – с един мениджмънт и заради това ще страда цялата държава и цял сектор в нея? Този въпрос е отправила Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите, по време на онлайн среща на бранша и министерството по повод „изчезналите” пари за земеделие от четвъртата версия на родния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Първоначално в него бяха предвидени над 840 млн. лв. за рехабилитация на хидромелиоративната система у нас. „Напоителни системи” АД обаче се сдоби с поредната доза скандали при това служебно управление, а малко след това средствата за напояване изведнъж станаха недопустими и бяха изключени от Плана. С тях обаче изчезна и над половин милиард лева за селското стопанство, защото в новия текст заложените пари за земеделие по Механизма за възстановяване и устойчивост са едва 247 млн. лв. и то за „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство”.

 Земеделците обаче са категорични, че без хидромелиорации няма как да има модерно земеделие и поискаха увеличение на бюджета за селско стопанство. Така, докато останалите страни членки, с изключение на Нидерландия, вече предадоха своите Планове, у нас земеделското ведомство се съгласи да проведе среща с браншовите представители за изясняване на ситуацията.

Резултати от срещата няма, надяваме се на среща с вицепремиера Пеканов”, обобщи Милтенова след срещата с министър Бозуков и зам.-министър Събев. На нея са присъствали представители на отделните производства и по думите ѝ всички са имали обща позиция по няколко теми, засягащи ПВУ.

Общата ни позиция е, че трябва парите да са толкова, колкото бяха в първоначалния им вид - поне 847 млн. лв. Цялата общност изразихме становище, че и това не е достатъчно и че за сектор „Земеделие” са необходими много повече. Всички смятаме, че задължително трябва да се увеличи предложения в този вариант бюджет за земеделието. Другото, което като обща позиция се изрази, е, че задължително трябва да го има и компонентът за напояване, обясни браншовият представител. 

Мариана Милтенова: Това, че "Напоителни системи" е дружество с проблеми не може да бъде оправдание за липсата на действия.

На срещата със земеделските представители отново е бил изтъкнат доводът, че за мащабния проект на „Напоителни системи” нямало оценка за въздействието върху околната среда, което ще е пречка за одобрението му от Европейската комисия (ЕК). „Защо досега не е направена такава?”, попита Милтенова. Бившият шеф на дружеството пък заяви пред Агри.БГ, че проектът е минал необходимите оценки и ЕК му е дала зелена светлина. Зам.-министър Събев твърди точно обратното. Къде е истината? Започнаха да се появяват и още доводи за орязването на парите за напояване.

Твърди се, че проектите били страшно много, не можело да се управляват толкова много средства, досега били много по-малко, как щели да се справят. Имаше и аргументи, че видите ли сега заради земеделците не може да се преработи и изпрати Плана. Неща, които за мен не са приемливи”, коментира още Мариана Милтенова.

След въпросната среща от министерството разпространиха прессъобщение, че в селдващия програмен период на ОСП ще има достатъчно средства за напояване. По сегашния прием на подмярка 4.3 също са одобрени 107 млн. лв. за „Напоителни системи”. Другата теза на ведомството е, че напояването може да се финансира и чрез заем по Механизма за възстановяване и устойчивост, а не от парите за безвъзмездна помощ. "Да, но този заем после трябва да се плати, от кого ще се плати – от земеделските производители. Колко са те в България? Ние и сега сме на ръба на оцеляването, хората се отказват, зарязват градини и си тръгват, това трябва да стане ясно”, е реакцията на Милтенова.

„Един от най-големите зеленчукопроизводители у нас кава, че има човек, който всеки ден стои на канала и изрива с лопата водорасли, като изкарва по едно ремарке маса всеки ден, за да може да тече водата. Тази система изобщо не се поддържа и почиства. Това се извършва от фермерите – ние почистваме каналите, подрязваме около тях… дружеството изпълнява само административни функции. За мен проблемът е, че всяка една политическа сила, която идваше на власт, яхваше "Напоителни системи" и ги източваше”, каза за финал председателят на Националният съюз на градинарите у нас.