Средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната са малко под нивата от предходната седмица, а цените на яйцата запазват нивата си. Това сочи анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
През периода 26 април – 3 май 2017 г. цените на пилешкото са около или малко под нивата от предходната седмица. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,68 лв./кг, с 1,1% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Предлагането на замразено пиле на стоковите тържищата е в широкия ценови диапазон от 2,60 лв./кг (Ямбол) до 4,34 лв./кг (Добрич). В десет области се наблюдава седмично понижение на стойностите в рамките на 0,2% – 7,8%, най-чувствително във Велико Търново, докато в Ловеч и Враца продуктът поскъпва съответно с 0,3% и 2,1%.
 
 
Средната цена на едро на охладеното пиле за страната остава без промяна - 4,34 лв./кг, като цените на продукта на тържищата варират от 3,70 лв./кг в Търговище до 4,67 лв./кг в Благоевград. Седмично отклонение на стойностите се отчита единствено в област Стара Загора – понижение с 0,5%.
 
Отделно средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без значителна промяна спрямо предходната седмица.
 
По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,18 лв./бр. (Благоевград, Добрич и Хасково) до 0,21 лв./бр. (Стара Загора и Ямбол). В сравнение с предходната седмица, в пет области продуктът поевтинява в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр., най-чувствително във Варна и Ловеч, а единствено във Велико Търново - поскъпва, с 0,01 лв./бр. В резултат, средната стойност за страната намалява с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,19 лв./бр.
 
 
Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е на цени от 0,25 лв./бр. (Пловдив и Русе) до 0,30 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). Седмични изменения на стойностите се отчитат само в Пловдив и Силистра - увеличение съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр., което не се отразява на средната цена за страната и тя се задържа на ниво от 0,28 лв./бр.
 
Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в другите търговски обекти остават съответно 0,23 лв./бр. и 0,25 лв./бр, при което няма особена разлика спрямо миналата седмица.