Равносметката след първата година на прилагане на новата ОСП по отношение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), е че най-големи са проблемите със шестия стандарт. Това коментира пред медии от стопанство в Пазарджишко Петър Кировски, директор на дирекция “Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните.

Министърът: Поливната вода трябва да е задължение на държавата

Стана ясно, че изискванията на ДЗЕС 6 имат нужда от промяна предвид нашите климатични условия. Браншът и държавата настояват пред Брюксел условието за двата чувствителни периода да бъде изменено и да остане само единият.

„Чакаме с нетърпение разговорите с Европейската комисия. Нашето предложение е да отпадне единият период (зимният). Ще си кажем нашите аргументи. Имаме основание. Аз съм поискал метеорологични данни от Националния институт по метеорология и хидрология, където много ясно и категорично се вижда, че през трите месеца (юли, август, септември, а и октомври), имаше екстремно засушаване в 140 общини в България", отбеляза Кировски.

По процедура, след като страната ни е изпратила предложените промени, се очаква реакция от ЕК, следва комуникация и срещи. Ако новите промени бъдат одобрени от Брюксел, те ще започнат да действат още тази година, която се явява втора от прилагането на новия програмен период.

Имайте предвид, че всеки един нов програмен период е труден в началото. Прилагането на стандарт 6 е една от съществените трудности, но има и много други въпроси. Не е ясно кой, какво, защо, как зачертава, по коя екосхема… Много са.

В момента нещата са си постарому. Така текат проверките – на база на одобрения Стратегически план, на база на заповедите за условността, на методиката за предварителната условност… Така ще се прилагат до момента, в който няма промяна”, припомни Петър Кировски.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg