Пчеларите от Добричко се събират днес (10 юни), за да обсъдят проблемите в сектора и действията, които ще предприемат за тяхното решаване, съобщи БНР.

Къде се крие тайната за опазване на пчелите?

Целият бранш в Добруджа е заплашен от изчезване по думите на Ясен Янев, председател на Сдружението на българските свободни пчелари.

"Поставени сме в безизходица, пчелите са натровени, няма продукция, медът се продава на безценица" –  заяви пред "Хоризонт" браншовикът.

Янев посочва като най-голяма заплаха за сектора ежегодните отравяния на пчели, което е заради неспазването на Наредба 13 от земеделците и липсата на адекватна политика. За да се защити и заяви пчеларският бранш, според него е нужно създаването на пчеларски борд, какъвто има в повечето държави от Европейския съюз. 

Ясен Янев: „Пчеларският борд ще определя къде може или не може да се секат гори. Това е земеделска политика. 26 държави в ЕС имат пчеларски бордове. У нас липсва контрол върху изсичането на горите и опазването на екосистемата в страната. Не е нужно да си зооинженер, да отидеш на пчелина си и да чуеш как се секат безразборно горски масиви, което пряко влияе върху климата."

НАЗ: Очакваме Наредба 13 с интерес

Само обединение на сектора и отговорност от страна на държавата може да спаси пчеларите, категоричен е техният представител. По думите му Земеделското министерство знае, че в страната ни се внасят нелегални препарати за растителна защита, които са забранени и тровят пчелите. 

Ясен Янев: Ситуацията спрямо предишни години се повтаря, но този път положението става по-лошо, защото екокатастрофата не се изразява само в умирането на пчели. Пчеларите трябва да заплатят от джоба си лабораторни анализи за натровените кошери, за да подадат жалба в „Растителна защита“ и БАБХ. От тези институции отправят към земеделските стопани указания да установят откъде идва натравянето и почти винаги, 99,99% няма никой виновен.

Мирисът, който се усеща, пълзящите пчели по земята – това е очевадното. 

И накрая, когато дадете от джоба си 500 лева да дойдат да ви кажат – пчелите ви са отровени от химични препарати, които са забранени за използване от години и се внасят нелегално в България, се стига до ситуация, в която вие не можете да си защитите правата."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пестициди: Повече изследвани видове култури, а не повече взети проби

Технология гарантира 100% опрашване на растенията

Кръстосано съответствие: Колко са глобените стопани за 2019 г.?