До Коледа се надявам да успеем да поискаме от Еврокомисията най-известните български млечни продукти, сред които е и българското кисело мляко, да получат Защитено наименование за произход (ЗНП). Това прогнозира Димитър Зоров, председател "Български традиционни млечни продукти", пред „Монитор“.

Износът на овче саламурено сирене няма да се оскъпи

По думите му млекопреработвателният бранш е направил всичко необходимо и сега нещата са в ръцете на Министерството на земеделието. Процедурата е била временно прекратена заради пандемията, но отново се работи по нея и в момента се правят проверки на девет предприятия, които са поискали защита.

След това сдружението, което я е издействало, не може да отказва на никоя мандра, спазваща правилата на производство, да се ползва от защитата“, пояснява преработвателят.

Димитър Зоров: Освен за названията за краве, овче и козе и смес българско кисело мляко ще се иска защита и за видовете българско саламурено сирене. Същото важи и за кашкавала, където може би ще има най-много трудности. Причината е, че претенции имат в ЕС още румънците и унгарците, които навремето сме ги учили как се прави кашкавал. Те обаче също още не са внесли документи в Еврокомисията.

Имаме много исторически доказателства за киселото мляко, за кашкавала и сиреното. Теоретично не е изключено някоя съседна страна да ни попречи. Гърците например имат защита за фетата. Надяваме се до края на годината да се внесат всички документи в Брюксел.”

В настоящия момент по националната процедура за представяне на искания до ЕК за вписване на наименования в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания се обработват заявленията спецификации заедно с необходимата документация за регистрация на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход. 

„Не можем да се ангажираме с конкретен срок за изпращането на документацията, тъй като по процедурата се извършват проверки на място за двата продукта. След приключването им документацията ще бъде разгледана от Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Тя от своя страна ще предложи на министъра на земеделието да одобри със заповед изпращането на необходимите документи в ЕК за преглед и последваща регистрация в европейския Регистър на ЗНП и ЗГУ", заявяват от земеделското министерство

Документация, касаеща регистрация на наименованието „Български кашкавал“, все още не е подадена в МЗХГ, уточняват от ведомството.

От влизането ни в Европейския съюз (ЕС) досега в земеделското министерство са подадени няколко искания за Защитено наименование за произход (ЗНП) и Защитено географско указание (ЗГУ) за традиционно наши храни и 7 заявления за включването в европейския регистър на продукти с традиционно специфичен характер.

Горнооряховски суджук и Българско розово масло вече са вписани в европейския регистър като защитени географски указания. От храните с традиционно специфичен характер са вписани и филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, роле „Трапезица“, кайзерован врат „Тракия“ и пастърма „Говежда“. Преди две години странджанският манов мед също беше одобрен за регистрация от ЕК като защитено наименование за произход.